Графік харчування учнів в їдальні
з урахуванням особливостей епідеміологічної ситуації у м. Херсон
Час |
Класи |
8.15 |
1-А,Б,В,Г |
9.05 |
2-А,Б,В,Г |
9.45 |
3-А,Б,В,Г |
10.10 |
4-А,Б,В,Г |
11.05 |
5-А,Б,В,Г; 6-А,Б,В; 7 –А,Б класи |
12.10 |
6-Г; 7-В; 8-А,Б; 9-А,Б |
13.10 |
ГПД 1-х класів |
13.30 |
ГПД 2-х класів, |
13.50 |
ГПД 3,4 класів |
Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.
Життя малюка зазнає змін вже з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування дитини, що стане у нагоді при адаптації до нового для неї навчального процесу, а також закладе фундамент для формування міцного здоров`я.
З метою створення умов, сприяючих зміцненню здоров`я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у школі, були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:
- забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
- створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
- зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи ;
- підвищення культури харчування;
- забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
- проведення систематичної роз`яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.
Звіт
про організацію харчування в школі
Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.
Життя малюка зазнає змін вже з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування дитини, що стане у нагоді при адаптації до нового для неї навчального процесу, а також закладе фундамент для формування міцного здоров`я.
З метою створення умов, сприяючих зміцненню здоров`я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у школі, були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:
- забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
- створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
- зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи ;
- підвищення культури харчування;
- забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
- проведення систематичної роз`яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.
В школі організовано безкоштовне гаряче харчування для учнів 1-4 класів (519 учн.- 99.8%, 1 дитина на сімейному навчанні), дітей пільгових категорій: дітей-сиріт – 6 учнів, дітей позбавлених батьківського піклування (підтверджується статус документами з відділу піклування Херсонської міської ради) – 11 учнів , дітей з малозабезпечених сімей – 5 учнів, дітей громадян України, які прибули з АРК, Донецької й Луганської областей – 8 учнів (за наявністю підтверджуючого документу), дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь в антитерористичній операції та забезпеченні її проведення-35 учнів, діти, які опинилися у складних життєвих обставинах – 2 учні.
Вартість харчування для учнів 1-4 класів становило 29грн.80 к., а для пільгових категорій 5-11 класів – 37грн.25к. Для решти учнів організоване гаряче харчування за кошти батьків. Вартість такого харчування становить: сніданок – 15грн., повний обід – 20грн.. Гарячим харчуванням ( без буфетної продукції) було охоплено 695 учнів, що становить 67,8% всіх учнів школи
( 1025учнві), а всіма видами харчування майже всі діти – 99%. Харчування учнів школи здійснюється в шкільній їдальні, яка розрахована на 180 посадочних місць.
Проводиться організаційна робота щодо залучення дітей до харчування, як на початку навчального року, так і впродовж його. На початку навчального року видається наказ «Про організацію харчування учнів», в якому визначено контингент учнів, яких звільнено від оплати за нього; особи, відповідальні за організацію харчування; затверджуються графіки харчування; призначаються чергові вчителі по їдальні.
Організація гарячого харчування учнів постійно розглядається на педрадах, нарадах при директорові, раді школи, батьківських зборах тощо. З метою покращення харчування учнів проводиться анкетування. Результати опитування дають можливість виявити ряд проблем та намітити шляхи їх усунення.
З метою забезпечення якісного харчування учнів, охорони їхнього життя і здоров`я, недопущення приймання недоброякісних продуктів харчування та продовольчої сировини до їдальні, в школі працює громадський контроль, до складу якого входять:
- Кошова Л.Т. – голова комісії, вчитель початкових класів;
- Хоменко В.Б. – заступник голови комісії, вчитель української мови та літератури, керівник ПК;
- Борзакова В.І. – секретар комісії, представник батьківської громадськості;
- Кретова М.М. – член комісії, представник батьківської громадськості;
- Коваль К.Ю. – член комісії, представник батьківської громадськості;
- Ракович Ю.О. – член комісії, шкільна медична сестра;
- Стельмах Т. – член комісії, учениця 11 класу.
Щоденний контроль здійснюється адміністрацією, педагогами. Обов`язковим є дотримання щоденного меню, яке затверджується директором школи. Медичною сестрою – Ракович Ю.О. щодня знімається бракераж сировини й готової продукції, що реєструється у відповідних журналах. Перспективне меню узгоджується з СЕС. Свіжа продукція надходить до їдальні невеликими партіями для щоденного використання, що забезпечує приготування сніданків та обідів належної якості. ТОВ «Сервис Гранд» – організація,яка здійснює харчування у закладі.
У навчальному закладі працює їдальня, буфет, роздаткова. Шкільна їдальня функціонує з дотриманням санітарно-гігієнічних норм, про що свідчить відсутність приписів СЕС. Вона світла, простора. В їдальні є п`ять інформаційних стенда: «Меню», «Куток споживача», «Чергові», «Вітамінна абетка» та «Азбука харчування». Біля їдальні знаходиться куточок для миття рук.
Протягом року був оновлений та зміцнений матеріально – технічний стан шкільної їдальні. За рахунок бюджетних коштів в літній період зроблено косметичний ремонт в продуктових кімнатах. За рахунок навчального закладу придбано бойлер у м`ясний відділ, зроблено стіл на колесиках для перевозки важких каструль.
З метою підвищення культури харчування, за кожним класом, групою у їдальні закріплені столи. Готові страви видаються кожному класу/групі окремо, відповідно до графіка приймання гарячого харчування, складеного завідувачем виробництва їдальні та відповідальним за харчування заступником директора й затвердженого керівником закладу. Графік гарячого харчування вивішений в обідній залі. Контроль за його додержанням, а також за порядком під час прийняття їжі учнями покладається на чергового обідньої зали та класних керівників. Продаж буфетної продукції здійснюється готівкою буфетницею.
Правильно організоване харчування є запорукою здоров`я учнів.
План заходів
щодо покращення стану організації харчування учнів
№ | Назва заходу | Термін виконання | Відповідальні |
1. | Створити комісію для здійснення контролю за якістю та станом харчування учнів у школі. | До 05.09.2020 | Директор школи |
2. | На І батьківських зборах обговорити питання «Здорове харчування дітей – спільна проблема батьків і школи. Харчування учнів пільгових категорій» | До 12.09.2020 | Класні керівники
1-11кл. |
3. | Оформити інформаційний куточок «Куток споживоча ». | До 12.09.2020 | Заступник директора з НВР |
4. | Учителям 1-4 класів,класним керівникам, вихователям ГПД вести чіткий облік харчування учнів, дотримуватись гігієнічних вимог до учнів під час сніданку,обіду | Постійно | Вчителі 1-4 класів,
класні керівники, вихователі ГПД |
5. | Розпочинати та припиняти харчування учнів пільгових категорій відповідно до наказів по школі | Постійно | Класні керівники 1-11 класів, |
6. | Організувати санітарно –освітню роботу,спрямовану на отримання знань про правильне харчування і здоровий спосіб життя, профілактику гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. | 1 раз на місяць | Класні керівники
1-11кл. |
7. | Для здійснення контролю за станом харчування в школі, встановити контроль за дотриманням меню, якістю поступаючої сировини, готових страв. | 1раз на тиждень | Заст. директора з НВР,
медсестра школи, класні керівники, члени батьківських комітетів |
8. | Поновити спеціалізовану сторінку на шкільному сайті « Шкільне харчування» | До 15.09.2020 | Заступник директора з НВР,
Коваль К.Ю. |
9. | Провести анкетування серед учнів : шкільне харчування: якість і різноманітність обідів; – За що скажемо кухарям спасибі?та батьків, щодо з ясування якості харчування |
Жовтень
квітень |
Класні керівники
1-4 класів |
10. | Провести анкетування серед батьків
«Ваші пропозиції на рік з розвитку шкільного харчування» |
Вересень
травень |
Заступник директора з НВР |
11. | Організувати доставку негазованої питної води для учнів 1-4класів | Постійно | Класні керівники |