Організація харчування

Графік

харчування учнів в їдальні

з урахуванням особливостей епідеміологічної ситуації у м. Херсон

2021-2022 навчальний рік

Час

Класи

8.15

1-А,Б,В,Г

9.05

2-А,Б,В,Г

9.45

3-А,Б,В,Г

10.10

 4-А,Б,В,Г

11.05

5-і; 6-і; 7-і класи

12.10

 8-і; 9-і класи

13.10

ГПД  1-х класів

13.30

ГПД  2-х класів,

13.50

ГПД 3,4 класів

НАКАЗ

Про організацію харчування

учнів у  2021/2022 навчальному році

         На виконання законів України „Про освіту”, „Про повну загальну середню освіту”,  „Про охорону дитинства”, «Про дитяче харчування», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», постанов Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”, розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 865-р “Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва»,  постанови головного державного санітарного лікаря України від 26.08.2021 №9 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв`язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19), спільних наказів Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 15.08.2006 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах», розпорядження міського голови від 02.08.2021 №272-р «Про здійснення моніторингу стану організації харчування в закладах освіти, засновником яких є Херсонська міська рада», листа Міністерства  охорони здоров`я України від 22.06.2021 №26-04/18273/2-21 щодо окремих питань організації харчування у закладах освіти у 2021-2022 навчальному році, згідно з вимогами, визначеними Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, з метою забезпечення упродовж 2021/2022 навчального року здобувачів освіти безпечним та якісним харчуванням     

НАКАЗУЮ:

  1. З 01 вересня 2021 року організувати харчування  школярів у школі відповідно до нормативно-правових документів та вимог санітарного законодавства.
  2. Організувати гаряче харчування для учнів 1х-4х класів та дітей пільгових категорій школи, що харчуються за рахунок коштів міського бюджету.
  3. Призначити відповідальним за харчування учнів 1х-9х класів заступника директора з навчально-виховної роботи Бурак С.А.
  4. Призначити відповідальним за харчування учнів пільгових категорій соціального педагога Матвєєву К.C.
  5. Затвердити склад бракеражної комісії:
  • з сирої продукції: Ракович Ю.О., Бурак С.А., Ковальську Н.Є.;

–   з готової продукції: Ракович Ю.О., Ковальську Н.Є.

  1. 6. Затвердити склад комісії громадського контролю:

       Кошова Л.Т. – голова комісії, вчитель початкових класів;

       Хоменко В.Б.– заступник голови комісії, голова профкому, вчитель української мови та літератури;

       Борзакова В.І. – секретар комісії, представник батьківської громадськості;

       Коваль К.Ю.  –  член комісії, представник батьківської громадськості;

       Попова В.Ю. – член комісії, представник батьківської громадськості;

       Ракович Ю.О. – член комісії, шкільна медична сестра;

       Фердак Ксенія – член комісії, учениця 7 класу.

         6.1.Члени комісії з громадського контролю дотримуються Положення  про комісію громадського контролю за якістю харчування учнів школи.

  1. Класоводам 1х-4х класів:

         7.1. Вести щоденний облік дітей, які отримують гаряче харчування за бюджетні кошти.

 7.2. Організовано, відповідно до графіка відвідування їдальні, водити учнів до обідньої зали на сніданки та обіди; разом з черговими по їдальні стежити за прийманням учнями їжі, збиранням та віднесенням ними використаного посуду.

7.3.  Щомісяця складати “Відомості про харчування учнів класу” та надавати відповідальному за організацію харчування в закладі.

7.4. Забезпечити додержання дітьми правил особистої гігієни, вживання готової їжі, культури поведінки. 

7.5.  Замовлення на обіди подавати щоденно до 8 год 45 хв.

7.6.  Систематично проводити бесіди з питань культури харчування, дотримання учнями санітарно-гігієнічних норм.

  1. Класним керівникам 5-х – 9-х класів:

        8.1. Організувати харчування учнів за батьківські кошти;

        8.2. Постійно проводити роз’яснювальну роботу  з учнями та батьками щодо необхідності гарячого харчування в школі.

  1. Бурак С.А.– заступнику директора з навчально-виховної роботи:

        9.1.  До 01.09.2021 року розробити графік харчування дітей в ідальні.

9.2. Забезпечити контроль за роботою класних керівників з питань

організації гарячого харчування учнів школи.

9.3.  Щомісячно до 25 числа надавати до управління освіти інформацію

 щодо охоплення учнів харчуванням та відомості на харчування (окремо по

кожній категорії)  в  централізовану бухгалтерію.

9.4.  Брати участь у бракеражі готової продукції (за відсутності медичної сестри школи).

9.5.   Контролювати дотримання дітьми правил особистої гігієни та вживання готових страв буфетної продукції.

9.6. Спільно з медичним працівником Ракович Ю.О. забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час організації харчування.

  1. Кіриєнко Т.С.– заступнику директора з виховної роботи:

10.1. Протягом навчального року проводити постійну просвітницьку роботу серед школярів та батьківської громадськості з залученням спеціалістів системи охорони здоров`я з питань необхідності повноцінного гарячого харчування; порушувати питання на батьківських зборах.

10.2.  Розробити графік чергування педагогічних працівників в столовій під час їжі.

10.3.   Контролювати санітарно-гігієнічний стан обідньої зали.

  1. Матвєєвій К.С.– соціальному педагогу школи:

 11.1.  Протягом семи днів в письмовій формі  за підписом директора  школи    повідомити управління освіти про зміни статусу дітей пільгових категорій, в довідці указувати вік дитини станом на 5 вересня 2021 року.

         11.2. Довести до відома класних керівників, у класах яких навчаються діти пільгових категорій, про необхідність щоденного контролю за харчуванням дітей.

 11.3. Здійснювати контроль за щоденним харчуванням учнів пільгових категорій.

11.4.  Щомісяця відображати стан харчування учнів пільгових категорій у відповідній відомості.

  1. 12. Завідуючій шкільною їдальнею Ковальській Н.Є.:

12.1. Спільно з керівником підприємства громадського харчування затвердити примірні двотижневі меню, погодити з санітарно-епідеміологічною станцією.

12.2.  Забезпечити якісне харчування учнів у відповідності до санітарно-гігієнічних норм.

12.3. Заборонити використовувати м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, в тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, вершково-рослинні масла та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо). Заборонити використовувати синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

12.4. Складати щоденні меню-розклади, вести журнал бракеражу готових страв, сирої продукції за затвердженою формою; вести журнал здоров’я працівників харчоблоку.

12.5.  Здійснювати контроль за виготовленням страв, додержанням норм закладки продуктів, якістю сировини, готових страв і буфетної продукції, за додержанням норм харчування дітей у навчальному закладі.

12.6. Вести журнал попередніх замовлень згідно форми.

  1. 13. Медичній сестрі Ракович Ю.О.:

13.1. Брати участь у бракеражі готової продукції та у складанні щоденних меню-розкладів.

13.2. Здійснювати постійний контроль за якістю готових страв, а також сировини та продуктів, що надходять до їдальні.

13.3. Брати участь у проведенні вітамінізації страв.

13.4. Контролювати виконання дітьми правил особистої гігієни.

13.5. Стежити за дотриманням  санітарно-гігієнічних норм у їдальні.

13.6. Вести журнал виконання норм харчування.

13.7. Посилити протиепідемічні заходи щодо попередження спалахів гострих шлунково-кишкових інфекцій, харчових отруєнь, запобігання поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19).

  1. 14. Чихун І.М.- заступнику директора з господарчої частини:

14.1. З метою попередження гострих шлунково-кишкових інфекцій, харчових отруєнь, запобігання поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19) постійно проводити дератизацію та дезінфекцію приміщень їдальні.

  1. 15. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Директор школи                                        С.В.Наконечна

 

Про попередження гострих

шлунково-кишкових інфекцій,

харчових отруєнь учнів школи

               На виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про дитяче харчування», « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва», постанови Головного державного санітарного лікаря України від 26.08.2021 № 9 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв`язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19),  листа Міністерства освіти і науки України від 30.05.2014 №2/5-14-789-14 «Щодо невідкладних заходів із запобігання поширенню захворювань на гостру кишкову інфекцію серед дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах», згідно з вимогами Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, наказу   виконавчого комітету Херсонської міської ради  від 25. 08. 2021 року  №159-Т «Про організацію харчування в закладах загальної середньої освіти міста у 2021/2022 навчальному році», з метою збереження здоров’я дітей, запобігання гострих шлунково-кишкових інфекційних та отруєння неякісними харчовими продуктами під час навчально-виховного процесу,

НАКАЗУЮ:

  1. Завідуючій виробництвом шкільної їдальні Ковальській Н.Є.:

     1.1. Заборонити використовувати в харчуванні дітей сухі сніданки, чіпси,    сухарики, газовані напої;

     1.2. Слідкувати за надходженням продуктів харчування і продовольчої сировини з супровідними документами, що свідчать про їх якість та походження;

 

     1.3. Забезпечити належні умови організації раціонального харчування дітей;

     1.4. Додержуватись вимог санітарно-гігієнічних і протиепідеміологічних правил.

  1. Класоводам 1х-4х класів, класним керівникам 5х-9х класів:

2.1. Активізувати просвітницько-роз’яснювальну роботу серед дітей та їх батьків з питань раціонального харчування, профілактики кишково-шлункових інфекцій, дотримання правил особистої гігієни.

  1. Медичній сестрі школи Ракович Ю.О.:

     3.1. Посилити контроль за дотриманням особистої гігієни працівників, які  пов’язані з організацією харчування дітей і санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці та їдальні;

3.2.Систематично проводити протиепідемічні заходи щодо попередження спалахів гострих шлунково-кишкових інфекцій, харчових отруєнь, запобігання поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19).

  1. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника директора з навчально-виховної роботи Бурак С.А.