Харчування учнів

images (1)Організація харчування в школі

        Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.

Життя малюка зазнає змін вже з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування дитини, що стане у нагоді при адаптації до нового для неї навчального процесу, а також закладе фундамент для формування міцного здоров`я.

З метою створення умов, сприяючих зміцненню здоров`я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у школі, були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:

  • забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
  • створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
  • зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи ;
  • підвищення культури харчування;
  • забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
  • проведення систематичної роз`яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.

Звіт

про організацію харчування в школі

Здорове харчування школярів впевнено можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.

Життя малюка зазнає змін вже з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування дитини, що стане у нагоді при адаптації до нового для неї навчального процесу, а також закладе фундамент для формування міцного здоров`я.

З метою створення умов, сприяючих зміцненню здоров`я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у школі, були розроблені основні завдання, які висвітлюють наступні питання:

  • забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
  • створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
  • зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи ;
  • підвищення культури харчування;
  • забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
  • проведення систематичної роз`яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.

В школі організовано безкоштовне  гаряче харчування для учнів 1-4 класів  (519 учн.- 99.8%, 1 дитина на сімейному навчанні), дітей пільгових категорій: дітей-сиріт – 6 учнів, дітей позбавлених батьківського піклування (підтверджується статус документами з відділу піклування Херсонської міської ради) – 11 учнів , дітей з малозабезпечених сімей – 5 учнів, дітей громадян України, які прибули з АРК, Донецької й Луганської областей – 8 учнів (за наявністю підтверджуючого документу), дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь в антитерористичній операції та забезпеченні її проведення-35 учнів, діти, які опинилися у складних життєвих обставинах – 2 учні.

Вартість харчування для учнів 1-4 класів становило 29грн.80 к., а для пільгових категорій 5-11 класів – 37грн.25к. Для решти учнів організоване гаряче харчування за кошти батьків. Вартість такого харчування становить: сніданок – 15грн., повний обід – 20грн.. Гарячим харчуванням ( без буфетної продукції) було охоплено 695 учнів, що становить 67,8% всіх учнів школи

( 1025учнві), а всіма видами харчування майже всі діти – 99%. Харчування учнів школи здійснюється в шкільній їдальні, яка розрахована на 180 посадочних місць.

Проводиться організаційна робота щодо залучення дітей до харчування, як на початку навчального року, так і впродовж  його. На початку навчального року видається наказ «Про організацію харчування учнів», в якому визначено контингент учнів, яких звільнено від оплати за нього; особи, відповідальні за організацію харчування; затверджуються графіки харчування; призначаються чергові вчителі по їдальні.

Організація гарячого харчування  учнів постійно розглядається на педрадах, нарадах при директорові, раді школи, батьківських зборах тощо. З метою покращення  харчування учнів проводиться анкетування. Результати опитування дають можливість виявити ряд проблем та намітити шляхи їх усунення.

З метою забезпечення якісного харчування учнів, охорони їхнього життя і здоров`я, недопущення приймання недоброякісних продуктів харчування та продовольчої сировини до їдальні,  в школі працює громадський контроль,  до складу якого входять:

  • Кошова Л.Т. – голова комісії, вчитель початкових класів;
  • Хоменко В.Б. – заступник голови комісії, вчитель української мови та літератури, керівник ПК;
  • Борзакова В.І. – секретар комісії, представник батьківської громадськості;
  • Кретова М.М. – член комісії, представник батьківської громадськості;
  • Коваль К.Ю. – член комісії, представник батьківської громадськості;
  • Ракович Ю.О. – член комісії, шкільна медична сестра;
  • Стельмах Т. – член комісії, учениця 11 класу.

Щоденний контроль здійснюється адміністрацією, педагогами. Обов`язковим є дотримання щоденного меню, яке затверджується директором школи. Медичною сестрою – Ракович Ю.О. щодня знімається бракераж сировини й готової продукції, що реєструється у відповідних журналах. Перспективне меню узгоджується з СЕС. Свіжа продукція надходить до їдальні невеликими партіями для щоденного використання, що забезпечує приготування сніданків та обідів належної якості. ТОВ «Сервис Гранд» – організація,яка здійснює харчування у закладі.

У навчальному закладі працює їдальня, буфет, роздаткова. Шкільна їдальня функціонує з дотриманням санітарно-гігієнічних норм, про що свідчить відсутність приписів СЕС. Вона світла, простора. В їдальні є п`ять інформаційних стенда: «Меню», «Куток споживача», «Чергові», «Вітамінна абетка» та «Азбука харчування».  Біля їдальні знаходиться куточок для миття рук.

Протягом року був оновлений та зміцнений матеріально – технічний стан шкільної їдальні. За рахунок бюджетних коштів в літній період зроблено косметичний ремонт в продуктових кімнатах. За рахунок навчального закладу придбано бойлер у м`ясний відділ, зроблено стіл на колесиках для перевозки важких каструль.

З метою підвищення культури харчування, за кожним класом, групою у їдальні закріплені столи. Готові страви видаються кожному класу/групі окремо, відповідно до графіка приймання гарячого харчування, складеного завідувачем виробництва їдальні та відповідальним за харчування заступником директора й зат­вердженого керівником закладу.  Графік гарячого харчування ви­вішений в обідній залі. Контроль за його додержанням, а також за порядком під час прийняття їжі учнями покладається на черго­вого обідньої зали та класних керівників. Продаж буфетної продукції здійснюється готівкою буфетницею.

Правильно організоване харчування є запорукою здоров`я учнів.

План заходів

щодо  покращення стану організації харчування учнів

Назва заходу Термін виконання Відповідальні
1. Створити комісію для здійснення контролю за якістю та станом харчування учнів у школі. До 05.09.2020   Директор школи
2. На  І батьківських зборах обговорити питання «Здорове харчування дітей – спільна проблема батьків і школи.  Харчування учнів пільгових категорій» До  12.09.2020 Класні керівники

1-11кл.

3. Оформити інформаційний куточок «Куток споживоча ». До 12.09.2020 Заступник директора з НВР
4. Учителям 1-4 класів,класним керівникам, вихователям ГПД вести чіткий облік харчування  учнів, дотримуватись гігієнічних вимог до учнів під час сніданку,обіду Постійно Вчителі 1-4 класів,

класні керівники,

вихователі ГПД

5. Розпочинати та припиняти харчування учнів пільгових категорій відповідно до наказів по школі Постійно Класні керівники       1-11 класів,
6. Організувати санітарно –освітню роботу,спрямовану на отримання знань про правильне харчування і здоровий спосіб життя, профілактику гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. 1 раз на місяць Класні керівники

1-11кл.

7. Для здійснення контролю за станом харчування в школі, встановити контроль за дотриманням меню, якістю поступаючої сировини, готових страв. 1раз на тиждень Заст. директора з НВР,

медсестра школи,

класні керівники,

члени батьківських комітетів

8. Поновити спеціалізовану сторінку на шкільному сайті « Шкільне харчування» До 15.09.2020 Заступник директора з НВР,

Коваль К.Ю.

9. Провести анкетування серед учнів : шкільне харчування: якість і різноманітність обідів;
– За що скажемо кухарям спасибі?та батьків, щодо з ясування якості харчування
Жовтень

квітень

Класні керівники

1-4 класів

10. Провести анкетування серед батьків

«Ваші пропозиції на рік з розвитку шкільного харчування»

Вересень

травень

Заступник директора з НВР
11. Організувати доставку негазованої питної води для учнів 1-4класів Постійно Класні керівники